Bemutatókert újrahasznosított anyagokból

Bemutatókert – de kinek? Önnek, kedves Olvasó!

Azért, hogyha elmegy előtte és rátekint, jobb napja legyen.

És hogy hiteles képet kapjon rólunk. Ne csak egy hirdetőtáblát lásson, hanem azt is, hogy mire vagyunk képesek az Ön kertjében. Ráadásul ha kell, hulladék anyagokból!

Bizony, úgy nézze ezt a kertet. De vigyázzon, mert ha már most tetszik és érdekesnek tartja, a végén teljesen bele fog szeretni és semmi nem menti meg attól, hogy a saját kertjében forradalmat csináljon.

Azt kell tudni a bemutatókertről, hogy valóban hulladék, maradék és lim-lomokból készült. Így mi sem természetesebb, Ön egy igazi környezettudatos, recycling kertet lát.

Óvja a fákat, védi környezetét, ráadásul a régi őrizgetett kincseket elhasználja. És még pénzt is spórol vele!


ilyen volt


ilyen lett

A burkolatokhoz martaszfaltot, bontott téglát és például összetört tetőcserepet használtunk. Ugye nem is mondaná meg! – ott jobb oldalon hátul. A kavicságyba pedig azok a nagy tipegő lapok betonból vannak, melyet a telken találtunk évekkel ezelőtt és most felvirradt reggele.

A kisházról gondolom nem kell magyarázni, mert átjön a hangulata. De azt tudni érdemes róla, hogy egy öreg érdi ház bontásánál figyeltünk fel rá. Mielőtt odaért volna a markoló, hogy mindent elszállítson a szeméttelepre, mi megláttuk szépségét és magunkévá tettük. A tulaj ugyan értetlenkedett kérésünkön, de azért odaadta. Ezúton is köszönjük Pityu!

A szórtköves burkolatok jól áteresztik a csapadékot, így nem gond az esővíz elvezetése. De mi gondoltunk az esővíz gyűjtésére is, hiszen legjobb a muskátlijainkat esővízzel öntözni. Ezért tettünk bontott csatornát az épülethez és belevezettük egy kiszuperált boroshordóba. Ha valakinek ismerős a hordó az érthető, hiszen ez volt velünk tavaly a Construma kiállításon lévő standunkon.


Egyébként pedig a bontott csatorna hasznosítására van egyéb ötletünk is.

A kút egy valódi kút, csak éppen soha nem volt teteje. Árpi kollégánk természetesnek tartotta hogy ez így nem mehet tovább, ezért bontott faanyagból és cserepekből elkészítette az eredeti receptúra alapján  a kutat.

A fal szintén egy érdekesség. Bontott téglából készült. De mi van rajta? Mi az a színes valami? Szívesen felajánlok a kitalálójának egy üveg jófajta mézes pálinkát!

De természetesen elárulom Önnek, a pálinkát pedig majd megbeszéljük. Az egy szekcionált garázsajtó. Történt ugyanis, hogy a téli havazós időszakban egy autó nekicsúszott és így alaposan összetört. Mivel eléggé elgörbült és javítani nem lehet, ki lett dobva. De hogy a pórul járt gazda ne szomorkodjon, elkértük ezt is és megígértük neki, hogy gondját viseljük. A gondviselő pedig kerttervező kolléganőnk Andi lett. Ecsetet fogott és egy kicsit kreatívkodott. Remélem ex-gazdája is örömét leli benne!

A tó és a pad is újrahasznosított anyagokból készült. Csak egy kis csiszolás és némi jószándék kell hozzá és az öreg szuvas deszkák így tudnak kinézni.

Ha pedig mindez nem elég, érdemes nyomon követni a növényeket. Ebből pillanatnyilag vajmi kevés látszik, de a tavasz előrehaladtával folyamatosan mutatják meg magukat szépségeink.

Komoly tervezési kihívás volt megtervezni úgy a beültetést, hogy tudtuk, locsolásra nincs lehetőség. Csak a jó Isten fogja öntözni őket. Ezért legyenek rendkívül strapabíróak, de szépen is mutassanak. A későbbiekben azért elárulok egy trükköt a Tudástárban, mert valójában nem hagytuk magukra növényeinket. A talajba kevertünk egy világújdonságot, ami rengeteg vizet tud tárolni. Ezzel pl nem kell a muskátlikat naponta öntözni, elég hetente 2x. (De ha valaki azonnal szeretne ilyen anyaghoz jutni keressen bátran.) Ígérem, ha rendszeresen látogatja oldalunkat, nyomon tudja követni a változásokat (kép a tervrajzról, amit ,ár korábban átküldtem neked).

És végül egy fontos érdekesség. Úgy kellett mindezt kitaláljuk, hogy a terület őrizetlen. Mert nemcsak víz nincs a területen, hanem áram sincs. Így elég nehéz a biztonságról gondoskodni. Ezért nem építhettünk be semmilyen értéket, nehogy valaki magáénak érezze. Tehát nyugodtan elmondhatjuk, hogy komoly tervezési kihívás volt arany fokozattal kitüntetett kerttervezőink részére ennek a bemutatókertnek a megálmodása.

 

Ezek után kedves Olvasó Ön a megmondhatója hogy hogyan sikerült bemutatókertünk? Emlékszik, én már az elején megmondtam, hogy teljesen bele fog szeretni.

Ha teszik Önnek, akkor megérte küszködnünk a télvégi fagyos földben.

Ezért szívesen vesszük ha megosztja velünk véleményét. Ha pedig ezek alapján kerttervezés,- kertépítés,- kertgondozás megrendeléssel fordul hozzánk, az külön megtiszteltetés a számunkra.

Kapcsolat

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Domokos Balázs

Kertészmérnök,- Műszaki ellenőr