Igen szép! De használható is?

4 elengedhetetlen jó tanács, hogy kertje ne csak szép de praktikus és használható is legyen

Kedves Kertbarát!

 

Ahogy a múlthéten ígértem, elkezdjük fejtegetni a díszkert fogalmát.  Ez csöppet sem lesz nehéz, hiszen Ön már vagy rendelkezik díszkerttel, esetleg vágyik rá, vagy volt már része benne. Ha pedig jelenleg is kerttulajdonos, akkor szeretne egy kis extrára szert tenni, de az is lehet, hogy inkább még az apró, de biztos fogásokra kíváncsi. Ezért csokorba szedtem néhány tényezőt, melyet számításba kell venni.

Kezdjük az alapoknál. Mert bizony mindenki arra gondol, hogy micsoda új rózsát láttam! De jó is volna nekem egy ilyen tő! Pedig nem itt kezdődik a kertészkedés. Valóban gyönyörű a legújabb David Austin rózsa felfuttatva egy rózsakapura, de ha túl keskeny az a kapu, nem férni át alatta kényelmesen és kiszakítja a ruhánkat. Innentől kezdve pedig már kompromisszum számunkra a világ egyik csodája. Ezért mielőtt bármiféle szerszámot vennénk a kezünkbe, üljünk le egy üres lappal az asztalhoz és kezdjük összeírni igényeinket. Érdemes a családot teljes egészében bevonni, hisz közösen fogjuk használni azt és még a legkisebbek is jól meg tudják fogalmazni igényeiket.

1. Ki fogja használni a kertet?

Ha csak Ön, akkor nincs gond, mert egyedül a saját szempontjait kell figyelembe vennie.

De képzelje el, ahogy a gyermekei vagy unokái az első nyári napon a kertbe kiszabadulva egyenesen átrontanak a szépen sorba rendezett több ezer vagy tízezer forintos növényein.

Vagy a kutyája vidáman kapar egy méretes lyukat a gondosan nevelgetett tujái tövébe. De ha jók voltak az alapgondolatok, akkor Ön sohasem fog a kertjében ilyet tapasztalni.

2. Mire fogja használni?

Sportolásra vagy pihenésre? A gyerekeknek lesz a birodalma, vagy egy olyan kertre vágyik, ahol nyugodtan leülhet egy fárasztó nap után? És ha olyan kedve van, sportolhat is benne. De az ebédhez a konyhakertből hozhatja a friss zöldségeket. Nem mindegy! Ezért már most tisztázzuk le önmagunkkal.

3. Mikor fogja használni?

Van, aki sohasem. Egyszerűen csak jó rá kinézni neki az ablakból, rálátni valami szépre. De azért többségében időzünk benne. Van, aki reggel tud negyedórát rászánni és ott issza meg a napindító kávéját, míg mások a reggelit is ott fogyasztják. Akkor ne az árnyékos helyre tervezzük, mert reggel még hűvös van. Viszont ha a délutáni ott tartózkodás helyszíne, akkor már érdemes elbújni a nap elől. Ha pedig a hétvégére korlátozódnak lehetőségeink, akkor javasolt az előkertet kicsinosítani, mert azt naponta többször is megcsodálhatjuk jövet-menet. Ezzel szerezve örömet magunknak

4. Milyen nehéz lesz fenntartani?

Bizony ez alapvető kérdés. De ne is így fogalmazzunk, inkább mondjuk azt, hogy lehessen könnyen fenntartani! Ezért is érdemes a növényeket ágyásokba rendezni. Mennyivel könnyebb lesz így füvet nyírni, mint egyesével kerülgetni a szanaszét ültetett növényeket. És nagyban megkönnyíti a fűnyírást a megfelelő gyepszegély használata is. Akkor egyáltalán nem kell a szegélynyírással kínlódni. Az így megnyert időt pedig a kert használatára, szeretteinkre fordíthatjuk. És az öntözőrendszer hasznosságáról még nem is beszéltem!

Bízom benne sikerült mélyenszántó gondolatokat a Kedves Olvasó fejébe elültetni.

Mert ha ezt követi a David Austin rózsa ültetése, akkor tíz év múlva is örömmel fog reátekinteni.

Figyelmét ezúton is megköszönöm és szeretettel meghívom a jövő héten a „Kedvelt dísznövények” bemutatására.

És ígérem, hogy ezt követően már ásót fog venni a kezébe!

 

Baráti üdvözlettel:

Domokos Balázs